درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 08:01:4 FA | AR | PS | EN
تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن            صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان            خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا             اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            






تاریخ نشر: 1398/10/06 - 11:55:1
تعداد بازدید: 645
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

نگاهی به تلاش رسانه‌های غربی برای فعال کردن جامعه یهودیان بخارایی
نگاهی به تلاش رسانه‌های غربی برای فعال کردن جامعه یهودیان بخارایی

به نظر می‌رسد جوامع صهیونیستی و غربی طی یک سال اخیر به دنبال احیاء و فعال‌سازی جامعه یهودیان بخارایی در ازبکستان برای ایجاد یک شبکه پیچیده نفوذ در آسیای مرکزی هستند.

به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از تسنیم، یهودیان بخارایی از جمله قدیمی‌ترین ساکنان یهودی آسیای مرکزی به شمار می‌روند. این یهودیان عمدتا به زبان تاجیکی و یا جغتایی تکلم کرده و سال‌هاست در بخارا و مناطقی دیگر از ازبکستان ساکن هستند. پس از جنگ جهانی دوم و با مهاجرت شماری از یهودیان اشکنازی به آسیای مرکزی، جمعیت یهودیان این مناطق افزایش یافت. با این حال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، عمده این جمعیت مهاجرت کرده و به روسیه و یا سرزمین‌های اشغالی نقل مکان کردند. با این حال همچنان شماری از یهودیان بخارایی سنتی و قدیمی ساکن این مناطق باقی مانده‌اند.

پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و با استقلال ازبکستان، این جمعیت یهودیان توجه رژیم صهیونیستی را نیز به عنوان یک پایگاه نفوذ در آسیای مرکزی به خود جلب نمود. یکی از مهم‌ترین سفارتخانه‌های رژیم صهیونیستی در منطقه، در تاشکند افتتاح گردید. توسعه مناسبات نیز در پرتو همین رویکرد تداوم یافت. در حال حاضر نیز دو سفیر مقیم رژیم صهیونیستی در منطقه آسیای مرکزی در دو کشور ازبکستان و قزاقستان قرار دارند.

در حال حاضر نیز شمار قابل توجهی از یهودیان بخارایی در رژیم صهیونیستی به سر می‌برند. عمده این یهودیان طی دهه 1980 و 1990 میلادی از جمهوری‌های آسیای مرکزی به سرزمین‌های اشغالی مهاجرت کرده‌اند. عمده مناسبات میان اسرائیل و جمهوری‌های آسیای مرکزی و حتی روسیه نیز به واسطه همین افراد معمولا صورت می‌گیرد. بر اساس آخرین برآوردها حدود 17 درصد جمعیت رژیم صهیونیستی را متکلمین به زبان روسی از شوروی سابق تشکیل می‌دهند.

در دوره ریاست جمهوری اسلام کریم‌اف و حساسیت‌های امنیتی وی نسبت به تحریک گروه‌های اسلام‌گرای افراطی نظیر جنبش اسلامی ازبکستان، حزب‌ التحریر و حتی طالبان، فضایی برای فعال کردن لایه‌های نفوذ در میان گروه‌های یهودیان بخارایی وجود نداشت. مرگ کریم‌اف در سال 2016 و روی کار آمدن شوکت میرضیایف که با باز شدن نسبی ازبکستان همراه شد اما فرصت و فضای مناسبی برای فعال کردن این اقلیت یهودی فراهم آمد.

در این راستا، توسعه مناسبات با رژیم صهیونیستی نیز در دستور کار دولت ازبکستان قرار گرفت. رژیم صهیونیستی در شمار نخستین گروه از کشورهایی بود که ازبکستان با آن‌ها لغو روادید اعلام کرد. پس از آن نیز در حوزه کشاورزی و صنایع آبی سرمایه‌گذاران رژیم صهیونیستی وارد ازبکستان شدند. جالب توجه آنجاست که عمده این سرمایه‌گذاری‌ها و رویدادهای اقتصادی نیز در منطقه بخارا صورت گرفته است. در سال جاری نیز بزرگ‌ترین رویداد اقتصادی مشترک ازبکستان و اسرائیل در ولایت بخارا برگزار شد.

در کنار این موضوع اما شاهد یک جریان نرم در زمینه فعال‌سازی اقلیت یهودیان بخارایی در ازبکستان از سوی غرب بوده‌ایم. این امر در وهله نخست با گفتمان‌سازی رسانه‌ای و سپس با هدف هویت‌یابی، ایجاد لایه‌های نفوذ، افزایش ارتباطات و در نهایت نفوذ سیاسی و اقتصادی صورت می‌گیرد. این تحرکات مشخصا در سال 2019 با محوریت چند پروژه عملیاتی شدت گرفت.

در ژانویه 2019 نخستین بار پایگاه رسانه‌ای «فوروارد» با انتشار یک گزارش میدانی از میان یهودیان بخارایی، پروژه هویت‌یابی یهودیان بخارایی از تمام اقوام و گروه‌های قومی آسیای مرکزی و روسیه را آغاز می‌کند. در تیتر این گزارش صریحا عنوان شده که یهودیان بخارایی را نباید «روس» خواند. در ادامه نیز مولفه‌های هویتی جامعه کوچک یهودیان بخارایی معرفی می‌شوند.

پس از آن در ماه آوریل بود که «نیویورک تایمز» نیز گزارشی مفصل از وضعیت یهودیان بخارایی در ازبکستان تحت عنوان «در بخارا 10 هزار قبر یهودی، اما 150 یهودی (زنده) وجود دارد» تهیه و منتشر می‌کند. معرفی جامعه فرهنگی و مذهبی یهودیان بخارایی، کنیسه‌های یهودیان در ازبکستان، مدارس و آموزشگاه‌های مختص یهودیان و قبرستان بزرگ یهودیان در بخارا از جمله محورهای این گزارش بود. روند مهاجرت این یهودیان از بخارا و پایان حضور جمعیت اندک آنان در این منطقه، موضوعی بود که نیویورک تایمز به آن می‌پردازد. بازگشت یهودیان به این منطقه و فعال کردن ظرفیت‌های ژئوکالچری این جامعه از جمله اهدافی بود که در این گزارش مفصل پیگیری می‌شد.

2 ماه پس از آن نیز رادیو آزادی در یک گزارش ویدئویی در چارچوب معرفی جاذبه‌های توریستی ازبکستان، محله‌های یهودیان بخارایی و کنیسه‌های سنتی و تاریخی آن‌ها را معرفی می‌کند. این گزارش نیز عینا خط رسانه‌ای گزارش نیویورک تایمز را دنبال می‌کرد.

در ماه جولای 2019 اما پایگاه تحلیلی اوراسیانت، وابسته به دانشگاه کلمبیا در ایالات متحده آمریکا، پروژه جدیدی را آغاز می‌کند. این وب‌سایت با انتشار گزارشی تحت عنوان «ازبکستان: یهودیان بخارایی چه زمانی موزه اختصاصی خود را خواهند داشت؟» به مقوله هویت‌یابی تاریخی و تثبیت حضور تاریخی و سنتی یهودیان در این منطقه می‌پردازد. در این گزارش نیز مشخصا به ظرفیت‌های گردشگری یهودیان رژیم صهیونیستی (با توجه به لغو روادید با ازبکستان) و فعال کردن ظرفیت‌های مذکور اشاره می‌شود.

در ماه دسامبر نیز روزنامه انگلیسی گاردین به این موضوع ورود می‌کند. گاردین نیز با انتشار گزارشی تحت عنوان «آخرین یهودیان بخارایی در هراس محو شدن جامعه خود هستند» به این موضوع می‌پردازد. در این گزارش نیز مجددا ایده حفظ میراث فرهنگی و تاریخی یهودیان در ازبکستان و بخارا به طور ویژه مورد توجه قرار گرفته است.

در مجموع به نظر می‌رسد کشورهای غربی با احیاء جامعه یهودیان بخارایی در ازبکستان در وهله نخست در صدد افزایش مراودات با رژیم صهیونیستی بوده و در وهله دوم خواهان توسعه مناسبات و ایجاد شبکه‌های ارتباطی میان یهودیان این منطقه و در نهایت شکل‌دهی به یک شبکه پیچیده نفوذ در ازبکستان هستند. شبکه‌ای که در بلندمدت بتواند در قلب آسیای مرکزی کنش‌های تاثیرگذاری را صورت دهد.

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/12308


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

واکنش ایران به اعمال تحریم برخی از کشورهای غربی علیه این کشور

تثبیت روابط امریکا چین با رویکرد «مثبت و سازنده» واشنگتن

صدور حکم بازداشت محمودخان اچکزی از سوی یک دادگاه پاکستان

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.